Mainosten tekeminen

Hyvä mainos on sellainen, jonka merkitys aukeaa katsojalle muutamassa sekunnissa. Hyvästä mainoksesta huomaa heti mitä siinä myydään, mutta kuitenkin siten, että katsoja keskittyy siihen toviksi. Suunnilleen näin määritteli hyvän mainoksen maailmankuulu mainosmies James Lowther vuonna 2001. Vuodet ovat vierineet tästä lausahduksesta ja sosiaalinen media otti tuolloin vasta ensiaskeleitaan. Mikä on muuttunut vai onko mikään?

Mihin tulisi kiinnittää mainoksissa huomiota

Tämän päivän mainosspoteissa voidaan kiinnittää huomiota siihen, että brändi saattaa olla todella heikosti esillä mainosten tarinoissa. Pahimmassa tapauksessa – ja varsin usein – vasta mainoksen lopussa katsojat näkevät logosta, mistä mainoksessa on kyse. Tässä on olemassa jo riski, että mainokseen käytetyt rahat menevät hukkaan. Lowther sanookin, että mainokset voivat kuiskata katsojan luokseen, vaikka useimmat tekevätkin sen huutamalla. Usein huutaminen on kuitenkin tehokkaampaa.

Tänä päivänä mainoksissa on kiinnitetty huomiota erityisesti musiikin käyttöön. Musiikki auttaa mainosta erottumaan. Haasteena onkin se, että nykyään äänet eivät aina ole kaikissa laitteissa päällä. Siksi olisi myös huomioitava miltä mainos kuulostaa ja näyttää ilman ääntä. Esimerkiksi Vedonlyönti-sivustot ovat ratkaisseet tämän ongelman visuaalisella näyttävyydellä, joilla korvataan mahdollinen äänettömyys. Näin mainos on tehokas sekä äänellä että ilman ääntä. Äänet onkin mahdollista kytkeä useimmista pelisivustoista pois, sillä on paljon ihmisiä, jotka eivät pidä äänistä päätteillään.

Mitä hyvä mainos sisältää

Kirjallisessa mainoksessa voimakas otsikko pysäyttää katsojan ensimmäisenä. Usein on kuitenkin hyvä pysyä selkeässä ja hillityssä tyylissä, eikä yleensä tulisi käyttää enempää kuin kahta fonttikokoa kerrallaan per mainos. Samoin liiallinen informaatiotulva tekee mainoksen helposti sekavaksi.

Toisaalta nykyisin tapaa myös mainoksia, joissa informaatiota ei anneta juuri lainkaan, ja sisällön merkitystä joutuu arvailemaan. Samaa ongelmaa tapaa valitettavan usein myös internetsivuilla. Tietoa ei löydä vaikka haluaisi, ja pääasia jää visuaalisen ilottelun tai äärimmäisen yksinkertaistetun ulkoasun alle.

Hyvän mainoksen tulisikin vastata aina seuraaviin kysymyksiin:

  • Miksi kuuntelisin sinua?
  • Mitä sellaista tämä tuote tarjoaa, jota kilpailijan tuotteet eivät tarjoa?
  • Mitä sellaista voisit tarjota, mitä kilpailijoilla ei ole tarjota?
  • Miksi minun tulisi ostaa juuri tämä tuote eikä kilpailijan tuotetta?
  • Miksi ylipäätään ostaisin tämän tuotteen?

Millainen kuva toimii

Iloiset ilmeet ovat klassinen kikka saada kuva huomatuksi. Hymyilevät kasvot toimivat aina, ne saavat ihmiset hyvälle tuulelle. Myös värikkyys on hyvä keino saada kuva huomatuksi. Mustavalkoiset visuaaliset kuvat ovat kauniita katsella, mutta ne eivät ole mainonnassa lainkaan niin tehokkaita kuin värikkäät kuvat.