Jos olet kiinnostunut elokuva-alan historiasta, alan yrityksistä ja mainonnasta, olet tullut oikeaan paikkaan. Sivuiltamme löydät niin informatiivisia artikkeleita kuin blogikirjoituksiakin mainituista aiheista.

Elokuvan unelmatehtaat

Hollywoodista tuli 1900-luvun alussa kansainvälinen elokuvakeskus, jossa huomattiin mahdollisuus toteuttaa amerikkalaista unelmaa. Jo tuolloin Amerikassa perustettiin kahdeksan suurta elokuva-alan yhtiötä, jotka hallitsivat elokuva-alaa 75-prosenttisesti 1900-luvun puolivälin molemmin puolin. Elokuvatuotanto oli runsasta ja jakeluverkosto varsin tehokas. Näistä kahdeksasta suuresta elokuvayhtiöstä on edelleen voimissaan viisi ja yhä edelleen ne kattavat maan elokuvien tuotannosta valtaosan. Myös legendaarinen Hollywood on säilyttänyt asemansa.

Myös Suomessa seurattiin tiiviisti maailman tapahtumia. Helsinkiin Liisankadulle rakennettiin Pohjoismaiden suurimmat elokuvastudiot jo 1900-luvun alkupuolella. Suomessa alaa hallitsi kolme yhtiötä ja mallia tuotantoon otettiin suuresta maailmasta. Tuotanto oli melko teollista eli elokuvayhtiöiden vakituinen henkilöstö ja näyttelijäkunta tehtaili elokuvia, eikä taso ollut aina kovinkaan korkea. Onko näistä tuon ajan yhtiöistä enää yksikään toiminnassa, siitä voit lukea sivuiltamme lisää ja ehkäpä yllättyäkin hieman!

Elokuva-alalle tuli merkittävä murroksen aikakausi 1960-luvulla televisioiden yleistymisen myötä. Ala koki muutoksia niin tuotantotavoissaan kuin rahoituksen osaltakin. Spede Pasanen oli tuon ajan merkkimies monestakin syystä. Artikkelistamme voit lukea lisää, kuinka hän toi oman panoksensa suomalaisen elokuvan selviytymiseen vaikeina murroksen vuosina.

Mainoselokuvien vuosikymmeniä

Artikkelimme mainoselokuvien vuosikymmenistä käsittelee mainoselokuvien historiaa aina alan ensiaskeleista alan murrokseen 1960-luvulla. Milloin Suomessa alettiin tehdä mainoselokuvia ja millaisia ne aluksi olivat? Entä mikä oli veronalennuselokuvalaki, joka vaikutti voimakkaasti alaan maassamme viime vuosisadan puolivälissä. Näihin löydät vastauksen lukemalla artikkelin. Makea yritys Fazer oli muuten ensimmäinen yritys, jolle tehtiin värillinen mainos. Se olikin varsin erikoinen, ja tämä tapahtui siis vuonna 1950.

Nykypäivän mainosala on kovasti kilpailtu ja osansa tähän on antanut jo 25 vuoden ajan mainosalan kilpailu Parhaat Sekunnit. Nyt viimeistä vuottaan toimiva kilpailu on tuonut esille tänäkin vuonna muutamia hyviä mainosspotteja ja mainoksia. Niiden tekijät ovat saaneet itsensä positiivisella tavalla esille. Kerromme aiheesta lisää ja esittelemme muutaman mainostoimistonkin artikkelissamme.

Pohdimme myös millainen on hyvä mainos. Onko ala muuttunut vuosisadan alusta, entä viimeisen sadan vuoden aikana? Tästä voit itse vetää johtopäätöksiä lukemalla aiheista sivuiltamme. Nykyisin ongelmana koetaan se, että mainoksen merkitys katoaa itse mainokseen. Joskus mainoksen tarkoituksen voi hoksata vasta lopun logosta. Onko alalla taannuttu vai mikä on päivän meininki, tähän löydät vastauksen sivuiltamme. Kannattaa siis jatkaa artikkeliemme parissa!